Lilypie First Birthday Şeritler

2 Eylül 2010 Perşembe

Deneyimli Anneler Size Sesleniyorum: Elma mı, kabak mı?

Aslında 6. aydan sonra başlayacaktım ama karar değiştirdim. Erken başlarsam Defneciğin reddetme gibi bir lüksü olamayacak. Çünkü henüz pek farkında değil zira ne versek ağzına götürüyor minnoş; çok komik, çok tatlı! Ben de katı gıdalara geçmeye karar verdim ama kararsızlığımdan başlayamadım. Şimdi deneyimli annelerin görüşlerine ihtiyacım var. Bir kısım doktor, sonradan sebzeyi yemeyebilirler diye bebeklere önce meyve verilmemesi gerektiğini söylüyor. Ama çoğu kişi de önce elmayla başlamıştır herhalde. İşte merak ettiğim nokta önce elmayla başlayanların bebelerinin sonradan sebzeyle münasebetleri ne oldu?

7 yorum:

Selen dedi ki...

Ben elmayla baslamistim ama sebze konusunda sorun yasamadim. Cunku ogrendigime gore bebegin yeni bir gidanin tadina alismasi icin 18 kez tatmasi gerekiyormus. Tabii ki daha once de alisabilir, hatta hemen sevebilir ama reddettigi gidalari bir yudum bile alarak tadina bakarsa alisiyor. Sabirla denemeye devam etmek, vazgecmemek gerek. Yeme aliskanliklarinin duzgun gelismesi icin sebze yada meyveye erken baslamak onemli degil bence, kati gidalarla beslenmeye basladiginda bazi kurallardan odun vermemek onemli. Ailece sofraya oturup, birlikte yemek. Onune ne konduysa onu yedirmek, yemiyorsa alternatif sunmamak ve bir sonraki ogunu beklemek. Belli bir yasa geldiginde evde ne pistiyse onu yedirmek, cocuga ozel yemek yapmamak. Anne baba olarak sizlerin de yemek secmeden her cesit gidayi tuketerek, saglikli beslenerek ornek olmaniz. TV karisinda yada pesinden kasikla kosturarak yemek yedirmemek gibi.. Sizin icin henuz erken tabii ama mama sandalyesine oturabilir hale geldiklerinden itibaren ben cocuklarimi hep aile sofrasina oturttum. Karinlari tok bile olsa onlerine birseyler koydum.

Alo Elo! dedi ki...

evet kesinlikle katılıyorum disiplinli olmak ve tutarlı olmak gerek. ben de çevremdekilere aynı önerilerde bulunurdum bekarken bile; yemiyorsa zorlamayın, başka bir şey de vermeyin. tv karşısında yedirenlere de karışıyordum ama çocuğa erken yaşta alışkanlık kazandırmayınca dediğiniz gibi sonradan müdahale edilmiyor ve ipler onun eline geçiyor. ben şimdi bile anakucağını mutfağa götürüyorum ve kızım beni sürekli bir şeyler yerken görüyor ve versem yiyecek gibi duruyor. :)
teşekkür ederim yanıtınız için. sağlıcakla kalın!

ycurl dedi ki...

Basladin mi? Neye karar verdin? Ben de 5.ayi gecince ufaktan baslamayi planliyorum. Doktorum 6. aya kadar bekle dedi ben de biraz erken baslatsam olur mu deyince burada rice cereal var onla basla dedi. Sanirim alerji olmasin diye. Gercekten sebze ile mi meyve ile mi baslamali? Ben galiba kabak ile baslayacagim. Bir de burada 3 gunde bir degistirin gibi bir kural var. Ayni seyi 3 gun ust uste verin gibilerinden. Henuz ben de tam kaynaklari okumadim aslinda. Bir de biz simdiden biz yemek yerken masaya oturtmaya basladik. O da bize bakiyor oyuncaklariyla oynuyor. Sanirim ciddi bir rutin olusturmak gerek. Neyse sen basladigin zaman tecrubelerini yazarsan ben de okurum ;)

Alo Elo! dedi ki...

yok henüz başlamadım. :) kararsızlıktan ihmal ettim. erken başlarsa alışması daha kolay olurmuş. kabak kötü bir sebze değil hatta biraz şekerli bile. bir öğrencimin annesi çocuk diyetisyeniymiş. o da 3 gün üst üste az da olsa elma suyu versin demiş. sanırım elma püresiyle başlayıp hemen akabinde kabak vermeyi düşünüyorum . ama önce cam rende almalıyım . hâlâ almadım. ne tembelim di mi? tabi tabi buradan ilan ederim! :)

ycurl dedi ki...

Cam rendeyi her yerde okudum da benim cam rendem yok :) O kadar gerekli mi cam rendesiz olmuyor mu? :)

Alo Elo! dedi ki...

paşabahçe, migrosta hatta semt pazarlarında var. balık şeklinde standart bi şey. mmm sevi bebe'de de var sanırım internette görmüştüm. metaller vitamini öldürüyor deniyor. bi de belki içinde kurşun mu barındırıyor ne? bence al! :)

Alo Elo! dedi ki...

valla bu arada biz çok daha minikken anakucağını yemek masasının üzerine koyup yemek yedik minnoşla birlikte. şimdi de henüz yemese de mama sandalyesinde oturuyor biz yerken.